Illustrasjon av byggeprosessen vist som puslebiter

Byggeprosessen i 5 steg

Norbygg tilbyr rådgivning i alle prosjektets faser, og finner gode løsninger på utviklingsoppgavene ​i samspill med kunden og de fremtidige brukerne av bygget.

For å beskrive på enklest måte vår foretrukne arbeidsmetode, har vi delt byggeprosessen inn i fem hovedfaser - fra første kundekontakt til bygget står ferdig:

Illustrasjon av prosjektutvikling vist med en plantegning, en lyspære og et skjermbrett

1. Prosjektutvikling

Prosjektutvikling av næringsbygg handler om samspill, og starter gjerne med en idéutveksling med kunden. Gjennom videre dialog og befaringer på stedet bygger vi opp et grunnlag for en enkel skisse med grov-kalkyler og forslag på framdriftsplan. Andre sentrale faktorer som inngår i prosjektutviklingen kan være lokalisering og tomte-evaluering, definering av romplan, volumstudier, infrastruktur og leietakers ønsker og kravspekk.

Vår erfaring er at vi oppnår best resultat om vi kommer inn tidlig i prosessen. Det er her man tar de store og viktige valgene, som påvirker den totale verdiskapningen av prosjektet. Vår ekspertise ligger nettopp i det som kalles samspillsentrepriser, hvor formålet er å danne et samarbeid mellom byggherren, underleverandørene og oss. Et samarbeid som går ut på å avdekke muligheter, risikoer og lønnsomhet i prosjektet. For så å sette en pris på disse faktorene i fellesskap. I samspill nyter byggherren godt av totalentreprenørens erfaringer med kostnadseffektive og gode tekniske løsninger.

Illustrasjon av forprosjekt vist med en 3D-modell og et skjermbrett

2. Forprosjekt

I forprosjektet viderefører og detaljerer vi løsningene som ble utarbeidet i skisseprosjektet. På mange måter er hovedstrukturen satt, men innholdet er fortsatt åpent. Det spilles ball mellom byggherren og brukere om ulike funksjoner, det gjøres tilpasninger for miljøkrav og hovedføringer detaljeres. Når de ytre rammene for prosjektet er klart, kan søknad om rammetillatelse sendes den aktuelle kommune. Da kan detaljprosjekteringen foregå parallelt med saksbehandling hos plan- og bygningsmyndighetene i kommunen.

Målet med forprosjektet er å avdekke de mest kritiske suksesskriteriene for hovedprosjektet, slik at man ikke halvveis ut i hovedprosjektet finner ut at man har valgt feil teknisk løsning, eller at noe ikke er tilstrekkelig analysert. Et godt og gjennomarbeidet forprosjekt er med andre ord verdifullt for prosjektet. Jo mer detaljerte beskrivelser forprosjektet består av, desto færre avklaringer trengs i produksjonen, som igjen reduserer risiko for feilprioriteringer og fordyrende løsninger.

Illustrasjon av detaljprosjektering vist med et forstørrelsesglass og et skjermbrett

3. Detaljprosjektering

Detaljprosjekteringen baseres på et godt utarbeidet forprosjekt. Med forankring i forprosjektet skal vi som totalentreprenør utarbeide og ferdigstille beskrivelser, tegninger, og tilbud. Så snart avtalen om byggingen er på plass, kan det søkes om igangsettelsestillatelse. Samtidig settes planleggingen av innkjøp og rigging av byggeplassen i gang.

Detaljprosjekteringen legger altså til rette for bygging, og i det ligger et stort krav til presisjonsnivå.

Illustrasjon av drift vist med 3D-modell og et skjermbrett

4. Drift

Drift eller utførelsesfasen er gjennomføringen av byggearbeidet fram til overtakelse. Våre viktigste oppgaver i denne fasen er å ivareta byggherrens interesser og sikre at gjennomføringen foregår i samsvar med den avtalen som er blitt gjort.

Våre prosjektledere og byggeledere deltar aktivt på byggeplassen under hele byggeprosessen, og orienterer byggherren fortløpende om prosjektets fremdrift og økonomi. Byggherren velger selv hvor aktiv han/hun ønsker å være i prosjektet, men er hovedansvarlig for HMS. Det praktiske HMS-arbeidet tar dog våre byggeledere seg av, og rapporterer jevnlig til byggheren, Han/hun har likevel en tilretteleggingsplikt, og må sørge for at det blir gjennomført de rutiner og kontroller i henhold til byggherreforskriften.

Illustrasjon av overlevering av et bygg vist med en 3D-modell og et skjermbrett

5. Overlevering

Etter at byggearbeidene er avsluttet og bygget står ferdig oppført, skal prosjektet formelt overleveres byggherre. Men før den tid gjennomfører og følger vi opp kontrollbefaringer hvor eventuell gjenstående arbeid, registrerte feil og mangler skal fremlegges og dokumenteres. Som totalentreprenør på prosjektet har vi ansvaret for at nødvendig sluttdokumentasjon og tillatelser foreligger.

Det er viktig for oss at det ferdige prosjektet er skreddersydd brukernes behov og fredsstiller dagens krav til energieffektivitet og lang levetid.