Norbyggs misjon er å bygge arbeidsplasser for fremtiden gjennom verdiskapende samspill. Verdiene våre forplikter oss til å drive virksomheten på en ansvarlig og bærekraftig måte. Dette er et pågående arbeid, med behov og rom for stadige forbedringer.

Åpenhet i Norbygg

Seriøsitet i Norbygg

All aktivitet i Norbygg bygger på respekt for menneskerettighetene, forankret i FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og FNs Global Compacts ti prinsipper.
I Norbygg har alle ansatte rettigheter, lønn og betingelser som er i tråd med lovverket. Arbeidslivskriminalitet, som svart arbeid, barnearbeid, tvangsarbeid eller sosial dumping, skal ikke forekomme i vår virksomhet.

Norbyggs grunnprinsipper for et seriøst arbeidsliv:

  1. Vi følger gjeldende lover og bransjens standarder

  2. Vi tolererer ikke arbeidskriminalitet

  3. Vi bidrar til å bekjempe lovbrudd gjennom et organisert arbeidsliv

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold, og sikre allmenheten tilgang til informasjon.

Det er viktig at Norbygg kan være sikker på at egen virksomhet, samt våre leverandører, underentreprenører og samarbeidspartnere, driver sin virksomhet uten at dette går på bekostning av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Vi gjennomfører nå jevnlige aktsomhet- og risikovurderinger, og arbeidet med menneskerettigheter er forankret i styret, slik loven krever det.

åpenhetsloven diagram som forklarer stegene i håndteringen

Retningslinjer og etterlevelse

Alle som er ansatt i Norbygg har ansvar for å opptre etisk forsvarlig. De etiske retningslinjene våre angir regler, og setter rammer som skal hjelpe oss å gjøre gode vurderinger og ta etisk riktige veivalg i det daglige arbeidet.

Norbyggs forretningsforhold hviler på tillit og åpenhet. Våre leverandører og samarbeidspartnere er helt avgjørende for at vi skal kunne drive virksomheten vår, men de kan også medføre risiko med hensyn til brudd på menneskerettigheter. Vi håndterer denne risikoen gjennom å ha kjennskap til disse partnerne og markedene vi opererer i. Vi forventer at leverandører og samarbeidspartnere deler vår holdning til etikk og etterlevelse, og at de følger gjeldende lovgivning, respekterer menneskerettigheter og etterlever våre etiske krav.

Norbyggs etiske retningslinjer (pdf)

  • Vi har utarbeidet etiske retningslinjer for leverandører, som vi forventer at våre underentreprenører og leverandører aksepterer ved kontraktsinngåelse. Retningslinjene inkluderer krav til etterlevelse av menneskerettigheter, for eksempel arbeidsforhold, lønn, forbud mot tvangsarbeid samt organisasjonsfrihet.

    Norbyggs leverandørerklæring (pdf)

  • Alle Norbyggs leverandører, underentreprenører og samarbeidspartnere blir vurdert ut ifra definerte risikopoarametere. De scores etter lav - høy risiko på bestemte risikoparametere.

    Det utføres og planlegges deretter tiltak for å redusere den eventuelle risikoen som avdekkes. Det kan feks være stedlige revisjoner, endringer i kontrakter og tiltak som stanser eller reduserer negativ påvirkning.

  • Norbygg prekvalifiserer relevante underentreprenører og leverandører før de kontraheres. Ulike kriterier vurderes i prosessen, bl.a. i forhold til HMS, kvalitet, anstendige arbeidsforhold, skatt og avgift mm. Leverandørene har ansvar for å sikre at alle ledd i kjeden oppfyller Norbyggs krav og retningslinjer.

  • Dersom Norbygg avdekker feil, mangler eller brudd på lover, regler eller vår etiske standard, må underentreprenørene og leverandørene rette opp forholdene innen en viss tid. De som ikke er i stand til eller villig til å rette opp forholdene kan ikke fortsette som Norbyggs underentreprenører eller leverandører.

  • Norbyggs varslingskanal skal både fange og følge opp avvik fra krav og regelverk, i tråd med arbeidsmiljøloven. Både Norbyggs ansatte, ansatte hos underentreprenører og publikum kan varsle gjennom kanalen.

    Slik varsler du