Prosjektutvikling
næringsbygg
Norbygg har en allsidig portefølje av næringsbygg, der alle prosjektene skal utvikles, planlegges, bygges og driftes. Her beskriver vi hvordan Norbygg jobber med prosjektutvikling og samspillsentrepriser, og hvorfor det er en så viktig del av byggeprosjektet.
Befaring og kartlegging
Vi kan ikke få gjentatt det mange nok ganger- det beste resultatet får vi når vi som ansvarlig entreprenør blir involvert tidlig i prosessen med utviklingen av et næringsbygg. Dette gjelder både nybygg og rehabiliteringsprosjekter. Det er i tidlig fase man tar de store og viktige valgene, som påvirker den totale verdiskapningen av prosjektet. Ved at vi får være en del av byggeprosjektet fra starten av, gjør at vi kan benytte oss av vår kompetanse og erfaring gjennom hele prosessen.
Det er mange hensyn som skal tas når et næringsbygg skal bygges, og vi bruker den innledende fasen i et byggeprosjekt til å kartlegge omfanget og de eventuelle utfordringene og mulighetene som følger med tomten. Befaring er derfor svært viktig!
Gjennom videre dialog, hvor hovedoppgaven vår er å lytte til kundens idéer, ønsker og krav, bygger vi opp et grunnlag for en enkel skisse med grov-kalkyler og forslag på framdriftsplan. Andre sentrale faktorer som inngår i denne delen av prosjektutviklingen kan være gjennomføring av livsløpsanalyser og volumstudier, definering av infrastruktur og leietakers ønsker og kravspek.
Forprosjekt
Når første del av prosjektutviklingen er gjennomført, viderefører og detaljerer vi løsningene som ble utarbeidet i skisseprosjektet. Det spilles ball mellom tiltakshaver og brukere om ulike funksjoner, det gjøres tilpasninger for miljøkrav og hovedføringer detaljeres. Når de ytre rammene for prosjektet er klart, sender byggesaksansvarlig i Norbygg inn søknaden om rammetillatelse til den aktuelle kommunen. Parallelt med saksbehandlingen hos plan- og bygningsmyndighetene i kommunen foregår detaljprosjekteringen. Dette innebærer blant annet ferdigstillelse av beskrivelser, tegninger og tilbud. Så snart avtalen om byggingen er på plass, kan det søkes om igangsettelsestillatelse (IG).
Målet med forprosjektet er å avdekke de mest kritiske suksesskriteriene, slik at man ikke halvveis ut i hovedprosjektet finner ut at man har valgt feil teknisk løsning, eller at noe ikke er tilstrekkelig analysert. Jo mer detaljerte beskrivelser forprosjektet består av, desto færre avklaringer trengs i driftsperioden, som igjen reduserer risiko for feilprioriteringer og fordyrende løsninger.
Visste du at vi har egen byggesaksansvarlig i Norbygg?
Vår byggesaksansvarlig tar seg av ansvarsretten og koordinerer hele byggesaksprosessen, og påser at alle ansvarsoppgaver blir ivaretatt. Slik sørger vi for at du har din egen representant og ansvarlig søker, som legger til rette for en smidig prosjektgjennomføring fra start til slutt.
Samspillsentrepriser i store byggeprosjekter
Vår ekspertise ligger i samspillsentrepriser, hvor formålet er å danne et samarbeid mellom tiltakshaver, involverte konsulenter, underleverandører og oss. Et samarbeid som går ut på å avdekke muligheter, risikoer og lønnsomhet i prosjektet. For så å bestemme en pris på disse faktorene i fellesskap. I en samspillsentrerpise vil man nyte godt av Norbyggs erfaringer med kostnadseffektive og gode tekniske løsninger.
Les mer om samspillsentrepriser og hvorfor det er vår foretrukne entrepriseform.
Verdibasert prosjektutvikling
Bærekraft er et verdibegrep som er, og blir mer aktuelt i bygg- og anleggsbransjen. Ved å satse på en verdibasert prosjektutvikling, kan man sørge for å utvikle gode og bærekraftige næringsbygg. I likhet med andre føringer for et byggeprosjekt, lønner det seg i tidligfase å definere klare bærekraftsmål og -krav basert på et realistisk ambisjonsnivå, slik at det finnes tydelige føringer for hvordan disse skal implementeres videre i byggeprosjektet.
Det er viktig å understreke at bærekraft handler om så mye mer enn bare miljøvennlige løsninger og tiltak. Det hjelper for eksempel ikke at et tiltak er miljøvennlig om det ikke er etisk forsvarlig i henhold til arbeidsforholdene i verdikjeden, om den samfunnsmessige nytten ikke står til investeringen, eller om pengebruken ikke kan forsvares av andre årsaker.
Dersom vi som totalentreprenør får innpass i byggeprosjektet allerede i konseptfasen, har vi dessuten kunnskapen og erfaringen til å finne de riktige tiltakene for å oppnå bærekraftsmålene, uten at det går på bekostning av fremdriften og den totale verdiskapningen.
Det er i forprosjektet det er størst potensial for å kunne påvirke byggeprosjektets målsettinger, samt legge grunnlaget for å maksimere verdien av investeringen. Derfor er det også naturlig at den største jobben gjøres her. Her må rammeverk for bærekraft etableres, og de praktiske løsningene defineres, slik at de kan implementeres og måles.
Som tiltakshaver eller prosjekteier har man ansvaret for å bestemme hvilket ambisjonsnivå prosjektet skal legge seg på og hvilke føringer som skal være grunnlaget for bærekraftstrategien. Er det f eks. spesifikke kvaliteter innen energiløsninger, valg av materialer, ivaretakelse av biologisk mangfold osv.? Skal næringsbygget sertifiseres etter bestemte standarder, finansieres gjennom en grønn obligasjon eller kvalifiseres som "grønt" i henhold til EUs nye klassifiseringssystem? Spørsmål som dette er viktig å fremme tidlig i prosjektfasen, slik at svarene kan danne grunnlaget for hele prosjektets livssyklus.
Norbygg, som en totalentreprenør med fokus på verdibasert prosjektutvikling, er her for å støtte din visjon om bærekraftige næringsbygg for framtiden.
Norbygg er din totalentreprenør på Østlandet
Leter du etter en dyktig og erfarne totalentreprenør for ditt næringsbygg? Norbygg står klar til å realisere ditt byggeprosjekt i en rekke geografiske områder på Østlandet.
Vårt primære geografiske nedslagsfelt har tradisjonelt vært i tidligere Østfold og Nordre Akershus, hvor vi vi har bygget og utviklet flest næringsbygg gjennom årene.
Vi er stolte over å ha satt opp næringsbygg i flere næringsområder og tettsteder i Viken fylke. Enten du planlegger et byggeprosjekt i Fredrikstad, Sarpsborg, Moss og Halden, eller i mindre områder eller næringsfelt som Indre Østfold, Våler, Vestby, Ski/Langhus, Kolbotn, Drøbak, Skedsmo, Sørumsand, eller Aurskog, kan du stole på at Norbygg leverer. I tillegg strekker våre prosjekter også seg til Drammen, Lier, Asker og Bærum.
Selv om vi har en dyp forankring i disse områdene, står vi alltid klare til å følge våre kunders visjoner. Uansett hvor i Norge du planlegger ditt neste næringsbygg, er Norbygg din partner. Vi ønsker ikke å begrense oss til kun et område, men i stedet bringe vår ekspertise og dedikasjon der den trengs.