Bærekraftig rehabilitering av næringsbygg


På samme måte som vi begynner å bli flinkere til å ikke kaste mat, så må vi bli flinkere til å ikke kaste bygg, sa Tommy Kleiven, professor i arkitektur og design ved NTNU i en episode av podkastserien "De store Spørsmålene".
Som et bærekraftig tiltak blir ofte eldre bygningsmasse revet for å gi plass til klimavennlige og “grønne” bygninger. Og nye næringsbygg utkonkurrerer som regel gamle bygninger ut fra klimahensyn. Men det som ofte ikke blir tatt med i beregningen ved nybygging er hvor mye utslipp det ble gjort under byggeprosessen av det eksisterende bygget, hvor lang levetid nybygget vil ha, sammenlignet med den gamle bygningens restlevetid, og hvor mye rive- og byggeprosessen belaster klimaet.
 


Næringsbygg i Fredrikstad under ombygging og rehabilitering





Er rehabilitering bærekraftig?

Sintef-rapporten Grønt er ikke bare en farge – Bærekraftige bygninger eksisterer allerede fra 2020 konkluderer nettopp med det at rehabilitering av eksisterende bygninger vil være miljømessig fordelaktig på kort og mellomlang sikt. Kort oppsummert sier rapporten at den mest klimavennlige kvadratmeteren er den som ikke bygges, og at det ligger en stor miljøgevinst i å tenke annerledes om eksisterende bygninger. Det kreves mengder av energi for å rive eksisterende bygninger og bygge nytt. Ved å nyttiggjøre seg av det som allerede finnes kan man spare mye arbeid og krevende arbeidsprosesser. Samtidig vet vi at den eksisterende bygningsmassen har i varierende grad potensial for energieffektivisering, i tråd med alder, materialbruk, konstruksjoner m.m

Hva mener vi med rehabilitering av næringsbygg?

Norsk Standard definerer rehabilitering på følgende måte:

  • det å gjøre et objekt i stand til å møte gjeldende krav til funksjon og ytelse
    (NS 3420-1:2014 Beskrivelsestekster for bygg, anlegg og installasjoner)

  • tiltak på et stedfast objekt enten for å gjenskape en antatt tidligere funksjon, for å tilpasse det til en annen funksjon eller til gjeldende krav for komfort, sikkerhet og tilgjengelighet
    (NS-EN 15898:2011: Bevaring av kulturminner)


    Rehabilitering bygg går dermed ut på å sette eldre bebyggelse, bygningsdeler, tekniske anlegg og objekter i brukelig stand, tilpasset dagens myndighets- og brukerkrav, men uten å endre funksjonalitet. Dette kan både omfatte reparasjon, restaurering, oppgradering og endring av planløsning.

    Rehabilitering av eksisterende bygg kan være et bidrag mot bærekraftig utvikling ved at påvirkningen på miljøet blir lavere, bygningene bidrar til sosial stimuli, og det skapes langsiktig økonomisk verdi for eier.





Tre nivåer av rehabilitering og ombygging

Direktoratet for byggkvalitet deler rehabiliteringsarbeid inn i tre nivåer:

1. Vedlikehold

Vedlikeholdsarbeid er enklere men nødvendige tiltak for å ivareta bygningsmassens verdi, og for å sikre byggets funksjon og formål blir innfridd. Vedlikeholdsarbeid er gjerne utbedringer som påvirker driftskostnadene og bygningens levetid. Vedlikeholdsprosjekter er ikke søknadspliktig, og inngår ikke i byggteknisk forskrift (TEK17). Det anbefales likevel å benytte ansvarlige foretak til arbeidet.

2. Vesentlig endring og reparasjon

Oppgradering, fornying og/eller utskifting av en avgrenset del av bygningen faller inn under vesentlig endring og reparasjon, og er som regel søknadspliktig med påfølgende tillatelse. Det vil si at relevante krav i byggteknisk (TEK17) må følges. 
Hva som er "vesentlig" vurderes blant annet ut fra arbeidets omfang og kompleksitet, og det er som oftest påkrevd å bruke ansvarlige foretak i hele søknads- og byggeprosessen.

3. Hovedombygging /gjenbruk

Hovedombygging er det vi hos oss kaller gjenbruk av bygningsmassen, og er byggetiltak som etter kommunens skjønn er så omfattende at hele bygningen fornyes. Dette krever alltid søknad og tillatelse fra kommunen, og kravene i byggteknisk forskrift (TEK17) gjelder for hele bygningen.
Det er påkrevd å benytte ansvarlige foretak i hele søknads- og byggeprosessen.

 

Eksempler på vedlikeholdsarbeid:

  • Oppussing av innvendige overflater

  • Bytte ut innredning

  • Bytte ett eller noen få vinduer med samme størrelse, type og utseende

  • Bytte ut all ytterkledning med lik ytterkledning

  • Omtekking av tak

  • Utskifting av ventilasjonsaggregat

 

Eksempler på vesentlig endring og reparasjon:

  • Skifte fasade - vinduer, dører, porter og kledning

  • Utvendig etterisolering

  • Erstatte, forsterke eller endre takkonstruksjon, bærevegger, bæresøyler, fundamentering

  • Installere, skifte eller endre bygningstekniske installasjoner

  • Arbeid med våtrom som berører flere bruksenheter eller brannceller

  • Erstatte og etablere nye etasjeskiller

  • Erstatte og etablere nytt ventilasjonsanlegg

  • Omgjøring av garderobeanlegg, kantine, kontorarealer o.l

 

Eksempler på hovedombygging/gjenbruk

  • Optimalisering og effektivisering av energiforbruk

  • totalrenovering av bygget der kun bærende konstruksjoner står igjen

  • gjenoppbygging etter brann hvor bærende konstruksjoner må erstattes

  • erstatte, forsterke eller endre det vesentlige av byggets bærende konstruksjoner

  • Bygger nye vegger, fasader, tak 

  • Nytt teknisk anlegg

Norbygg har totalentreprisen på hovedombyggingen av Bertel O. Steen i Fredrikstad - et omfattende prosjekt som går over fire faser. Prosjektet består bla. av et påbygg på ca 1300 kvadratmeter, nytt personbilverksted, ny salgshall og nytt backoffice, i tillegg til nye bærekonsttrruksjoner, bedre lyd, bedre brannhindring og nye våtrom.



Hvorfor rehabilitering og ikke nybygg?

Byggrehabilitering skiller seg fra nybyggprosjekter, og karakteriseres ofte av uforutsette forhold og kompliserte prosesser. Samtidig byr rehabiliteringsprosjekter på uante muligheter til å ta vare på eldre bygningers kvaliteter og funksjonaliteter. Fordelene kan være økonomisk besparende, bedriften beholder lokasjonen og styrker verdien i bygget. Velger man å oppgradere og modernisere innemiljøet etter dagens standard, er sannsynligheten stor for at trivselen til de ansatte økes, som igjen kan gi bedriften en langsiktig verdivekst. Vi anser at utbedring av arbeidsmiljøet, ved f eks. inneklima og fasiliteter, fokus på universell utforming, helse og trivsel, er en vel så viktig del av det bærekraftige arbeidet. 

Ny viten og forhold som i økende grad vektlegges:

  • Bygningers energieffektivitet

  • Vedlikehold og forutsigelse av feil

  • Komfort og brukervennlighet

  • Helse og trivsel

  • Tilgjengelighet og arealeffektivitet

  • Fleksibilitet og gjenbruk

  • Informasjon til brukere

  • Energifleksibilitet og lagring

Både globalt og nasjonalt står bygg- og anleggsbransjen for 40 % av energibruken. Energieffektive bygg har blitt en sentral klimaløsning, og Norge har blant de strengeste energikravene til nybygg i verden. Likevel er flertallet av byggene som står i både år 2030 og 2050 allerede bygget. Energieffektivisering i eksisterende bygningsmasse er derfor en sentral løsning for å nå FNs langsiktige klimamål. Dette tar vi i Norbygg på høyeste alvor!

For å rehabilitere bærekraftig er man nødt til å fokusere på samspillet mellom miljø, økonomi og de sosiale forholdene. Finansieringen og utviklingen av bærekraftige nærings- og formålsbygg er på vei inn i en ny tid. En ny tid som krever ny kompetanse, nye mål og andre tiltak. Kravene til nye og rehabiliterte bygninger er at de skal være klimavennlige ved bygging, i drift og lønnsomme hele veien.


Etter over 30 år i drift trengte butikklokalene på Yven i Sarpsborg en real oppfriskning og modernisering. Norbygg hadde totalentreprisen på rehabiliteringsprosjektet som bla. bestod av fornying av fasaden, utskifting av all innredning og et tilbygg på 200 kvadratmeter.
Les mer om prosjektet her

Rehabilitering omfatter ofte også uteområdene

Når bygninger rehabiliteres og bygges om påvirker dette i mange tilfeller også uteområdene. Eksempler på dette kan være at bærelaget må byttes ut. Det kan bety at vi graver opp hele uteområdet, og legger nytt bærelag for så å asfaltere på nytt. Grunnen til at dette gjøres er er for stabilitet, og for å kunne ivareta fall og overvann. Andre ganger er det et myndighetskrav om å endre infrastrukturen inn til for eksempel handelsbygg slik som tilførselsveier, trafikkøyer og parkering.



3D-skanning ved rehabiligering og byggfornyelse

3D-skanning er blitt et viktig verktøy ved ombygging og rehabilitering. Spesielt er det egnet i tilfeller der vi ikke har oppdaterte tegninger av bygget slik det står i dag. Svært ofte er det gjort endringer i byggets levetid som ikke er blitt registrert, og som kan føre til forlengende og fordyrende tiltak under byggeprosessen. 3D-skanningen vil avsløre alle slike avvik og gjøre det mulig å prefabrikkere tilbygg og endringer uten å risikere mye arbeid med tilpasning på stedet.

Resultatet av en 3D-skanning er en såkalt punktsky, som er en samling av millioner av punkter som beskriver overflater detaljert og helt nøyaktig. Punktskyen danner deretter grunnlaget for en helt nøyaktig og komplett BIM-modell, som blir en viktig del av den videre prosjekteringen. 


Vi benytter oss av denne tjenesten selv, og har blant annet brukt 3D-skanning av et prosjekt som vi er i gang med nå. Prosjektet består av rehabilitering av et kombinasjonsbygg, hvor bygningen har fått diverse oppgraderinger gjennom tidene. Det var vanskelig å finne detaljerte og korrekte arbeidstegninger av hvordan det står i dag. Så for å kunne å avverge fremtidige byggefeil, endringer og påfølgende ekstrakostnader, var valget ganske så enkelt.

Video: https://www.geoplan3d.no/ - Norbyggs leverandør av 3D-skanning

 

Greenbizz -et bærekraftig forskningsprosjekt Norbygg er en del av

Høsten 2021 fikk Norbygg muligheten til å ble med på forskningsprosjektet Greenbizz - et samarbeid mellom Høgskolen i Østfold, Aarhus og universitetet i Halmstad, doktorgradsstipendiater, Fredrikstad Næringsforening og Viken Teknologiklynge. Det overordnede målet med Greenbizz er å hjelpe foretak som oss med å øke bruken av fornybar (grønn) energi i forhold til det totale energiforbruket. Ideen er at vi sammen skal finne løsninger som skal bidra til å gjøre det mer attraktivt for oss som en relativt liten bedrift å velge grønne løsninger i framtidige byggeprosjekter.

3 grunner til rehabilitering og ombygging

1. Energieffektivitet - redusere energiforbruk
Enklere rehab av bygg som utskifting av fasade, etterisolering av yttervegger og tak er mindre tiltak som kan gi store besparinger i form av redusert energiforbruk. Dette gjøres blant annet ved å etterisolere eksisterende konstruksjoner og ta i bruk moderne tekniske installasjoner. Det kan i tillegg være utbedring av gamle og utdaterte kjøle- og ventilasjonsanlegg.

2. Mindre belastning på miljøet
Rive- og byggeprosesser ved nybygg kan være svært belastende på klima og miljø. Selv om et nyoppført næringsbygg i seg selv er miljøvennlig og energieffektivt, må utslipp ved riving og håndtering av avfall, i tillegg til materialproduksjon til nybyggingen, også tas med i det totale regnskapet. 

3. Sosial bærekraft
Et bærekraftig bygg fra en brukers perspektiv har en økonomisk verdi om det er tilknyttet arealeffektivitet, lave driftskostnader, høy bruksverdi og sosiale kvaliteter. 
For å oppnå høy bruksverdi må bygget bidra til trivsel, helse og produktivitet.

Et bærekraftig bygg kan også bidra til sosiale verdier. Eksempelvis kan moderne og klimavennlige bygg gjøre leietakere mer attraktive for potensielle arbeidstakere.



Hvorfor engasjere en totalentreprenør ved rehabilitering?

Ved de fleste tilfeller er rehabilitering og modernisering av næringsbygg såpass omfattende at det kreves søknad og tillatelse fra kommunen. Det innebærer som regel også krav om bruk av ansvarlige foretak i hele søknads- og byggeprosessen.
Norbygg legger stor vekt på godt samarbeid med lokale myndigheter og andre interessenter for å sikre effektive prosesser fra byggemelding til overlevering.​

Ved en totalentreprise behøver ikke byggherre å sjonglere alle partene som er involvert gjennom prosjekterings- og byggefasen. Byggherre har dermed kun et kontaktpunkt (og en kontraktspart) å forholde seg til, og reduserer dermed risiko.

Oppsummert vil en totalentreprise ved rehabiliteringsprosjekt bidra til forutsigbare kostnader, raskere byggetid og mindre aktiv deltagelse fra byggherre. I tillegg vil bankene stille lavere krav til egenkapital ved finansiering.

Norbygg har totalentreprisen for ombyggingen og rehabiliteringen av Bertel O. Steen i Fredrikstad

 

Lurer du på om Norbygg er rett partner for ditt rehabiliteringsprosjekt?

Vi har mange års erfaring som totalentreprenør ved rehabiliteringsprosjekter og ombygging av næringseiendom. Vi dekker ulike byggeprosjekt som:

  • Industribygg

  • Kombinasjonsbygg

  • Kontorbygg

  • Lager-og logistikkbygg

  • Butikk- og utstillingslokaler

  • Bilanlegg og verksteder

Snakk med oss om rehabilitering

Kontakt vår dyktige prosjektrådgiver, og få hjelp til ditt nye rehabiliteringsprosjekt

Forrige
Forrige

Dette kan en totalentreprenør gjøre for deg